jump to navigation

Provokasi Rusuhan – Angkara Siapa? (Bahagian 7) January 4, 2000

Posted by ibrahimbaba in Uncategorized.
trackback

Selepas insiden kenderaan kami dipukul kami merasa sedikit cemas. Takut-takut kenderaan kami telah di”mark” merakam apa yang saya panggil “provokasi rusuhan” mereka. Langsung kami tutup tingkap cermin kenderaan kami.

Apabila membeluk ke Jalan TAR dari Jalan Sultan Ismail, selepas beberapa meter dari jejantas, kami dapati beberapa pemuda di tepi jalan sebelah kanan. Lihat nota #22 – #25, dalam artikel Bahagian 2 sebelum ini.

Seperti yang disebut dalam nota tersebut rakan saya memandu dengan agak laju. Kedudukan kami agak jauh dari kelompok pemuda-pemuda ini apabila kami terpaksa berhenti kerana lampu merah di hadapan pejabat MARA lama. Namum salah seorang dari mereka meluru menuju ke arah kenderaan kami kerana mendapati saya sedang merakamkan gerak geri mereka.

Oleh kerana cahaya di kawasan itu amat malap dan cermin tingkap lupa saya turunkan, maka kualiti imej-imej berikut amat tidak mememuaskan. Saya mohon maaf. Namun sebagai bahan bukti akan apa yang telah saya laporkan sebelum ini, maka saya sertakan juga imej-imej tersebut. Saudara pembaca bolehlah membuat rumusannya sendiri.

Imej20
Imej 20 menunjukkan pemuda tersebut yang memakai t-shirt hijau, berlari menuju ke arah kami sambil menyorak “wwoooiii”.

Imej21
Imej 21 sambil melompat-lompat, pemuda tersebut melaung-laungkan “PAS, PAS” Ketika mengangkat poster PAS, beliau menyuruh saya “ambil gambar! ambil gambar!” dengan nada yang bersungguh. Anak panah menunjukkan arah dari mana pemuda tersebut datang. Imej 22, dizoomkan kepada pemuda tersebut (terang sedikit).

Imej22
Imej 23, ialah ketika pemuda tersebut menunjukkan tag yang dipakai dilehernya. Tidak jelas gambar tag, tetapi jangkaan saya ialah bahawa tag tersebut mesti terdapat sesuatu lambang PAS.

Imej23

Jelas dari apa yang dilakukan oleh pemuda ini, dia dengan sengaja mahu pastikan saya rakam gambarnya sebagai “penyokong” PAS sedang berada di tepi jalan dengan perangai dan aksi-aksi yang kasar dan kurang disenangi orang ramai. Iaitu cuba menunjukkan keangkuhan mereka walaupun pun belum menang pilihanraya.

Bersambung untuk rumusan dalam Bahagian 8 sebagai penutup, Insya Allah.

Sekian
Ibrahim Baba
4 Januari 2000

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: