jump to navigation

Jangan ada lagi pihak mengapi-apikan Kaliammal (Balu Mohammad Moorthy) March 8, 2006

Posted by ibrahimbaba in Uncategorized.
trackback

Alhamdulillah, jasad Mohammad bin Abdullah (Moorthy) telah disemadikan mengikut kehendak agama yang dianutinya, Islam. Tetapi sehingga kini, hampir memasuki 3 bulan, beberapa pihak yang tidak senang dengan keputusan mahkamah masih tetap cuba mengapi-apikan suasana.

Mereka yang busuk hati dan enggan menerima keputusan mahkamah sehingga hari ini masih tetap mahu menghangatkan suasana. Tidak cukup dengan Samy Vellu yang mengepalai tindakan menghantar memo oleh 9 menteri, malah ketika perayaan Thaipusam sebulan lalu ada pula pihak yang sengaja ingin membakar sentimen orang-orang Islam dengan menghina akhlak mulia Rasulullah s.a.w. melalui pengedaran kertas bertajuk “Moorthy – Wira Everest” (terjemahan boleh didapati di http://wiraeverest.wordpress.com/)

Membaca blog tersebut IB terasa amat sedih sekali. Pelbagai reaksi lain turut timbul – marah serta kesal. Marah kerana mereka ini tergamak menghina peribadi seorang yang cukup mulia. Kesal kerana mungkin kita belum cukup berdakwah di kalangan mereka ini serta berusaha menghidupkan keindahan peribadi Rasulullah dalam kehidupan harian kita agar orang-orang bukan Islam faham dan mengerti siapa dia manusia yang paling dikenali dengan periwayatan hidupnya yang terbanyak terkumpul tanpa ada bandingnya.

Namun begitu, IB turut marah dengan mereka yang enggan menerima keputusan mahkamah kerana kebusukan hati mereka. Mereka ini terus menerus mengapi-apikan suasana. Malah mereka turut mendalangi beberapa tindakan susulan termasuk untuk Kaliammal (balu Allahyarham Mohammad) untuk mengambil beberapa tindakan mahkamah.

Apakah benar perkara-perkara yang dibangkitkan Kaliammal dalam beberapa kenyataan dibuat oleh para peguamnya? IB turut mendampingi beberapa orang yang terlibat langsung dengan kemelut yang telah berlaku baik di kalangan rakan sepejabat Allahyarham mahupun di kalangan sahabat-sahabat lain yang mengusahakan pelbagai bantuan.

Pertama, dakwaan Kaliammal tidak tahu atau maklum bahawa Allahyarham masuk Islam itu adalah DUSTA sama sekali. Ini kerana pihak KAGAT ATM dan beberapa sahabat lain telah cuba memujuk Kaliammal untuk ikut serta suaminya (semasa suaminya masih bernyawa). Namun beliau sendiri enggan. Malah Kaliammal berpindah rumah ke Rawang kerana mahu mengelak dari mereka ini semua.

Kedua, perihal Allahyarham masih kekal dengan isteri yang tidak Islam. Ini berlaku kerana Allahyarham telah lumpuh dan memerlukan penjagaan penuh. Walaupun dengan pelbagai tawaran, Kaliammal tidak mahu melepas penjagaan suaminya semasa itu.

Ketiga pula ada pihak-pihak yang bertanya kenapa Jabatan Agama tidak bersuara mempertahankan isu pemakluman kemasukkan Allahyarham ke Islam. Antaranya Jawi dituduh tidak membuat sebarang kenyataan membela Allahyarhan dan tidak berusaha untuk menenangkan suasana kemarahan pelbagai pihak. Isu ini telah dijawab oleh beberapa pegawai yang terbabit bahawa mereka diarahkan untuk tidak membuat sebarang kenyataan. Jadi nampak mereka seolah-olah tidak bersuara.

Keempat, kenapa suara-suara yang lantang menyalahkan Jawi, yang memihak Kaliammal dan yang menghentam perlaksanaan hukum-hukum Islam lebih menonjol. Suara-suara tidak terhad kepada yang bukan Islam tetapi turut bersuara songsang ialah mereka yang beragama Islam. Manakala suara-suara yang menjawab dan memperjelaskan suasana mengikut kemurniaan Islam tenggelam begitu sahaja. Ini adalah berpunca dari penguasaan media oleh pihak-pihak yang tidak pro-Islam. Lihat saja akhbar milik Melayu sendiri memberi kepercayaan kepada orang yang terbukti memusuhi Islam ketika beliau berkhidmat dengan Straits Times Singapore.

Isu-isu seperti ini bukan sahaja dihadapi oleh umat Islam di Tanah Air tetapi juga seluruh pelusuk dunia. Terdapat seolah-olah suatu suara yang padu dan tangan yang panjang dalam mencampuri hal-hal umat Islam dan menimbulkan kekacauan dalam kefahaman dan urustadbir umat kita.

Unsur-unsur memerangi Islam secara bersungguh dan padu ini adalah suatu usaha sejagat yang kompleks dan penuh bersejarah. Jari-jari rangkaian ini termasuk mengganggu gugat keamanan negara dengan membawa usul penubuhan IFC (www.geocities.com/bantah_ifc), membantu penubuhan serta menyumbang dana yang besar untuk Sisters-in-Islam (dan lain-lain pertubuhan aliran Islam Liberal termasuk JIL di Indonesia), memupuk perjuangan hak asasi hingga melucutkan hak Muslim, memperlecehkan perundangan syariah termasuk mencabar Artikel 121(1A) Perlembagaan Persekutuan dan banyak lagi.

Dengan ini Kerajaan harus sedar akan adanya anasir-anasir luar dan dalam negara yang cuba melaga-lagakan keharmonian yang sedia terjamin sejak Islam bertapak di Tanah Air ini. Selama lebih ratusan tahun dominasi Islam di Tanah Melayu dan keharmonian kehidupan masyarakat setempat cernaan keindahan deen-ul Islam itu sendiri telah dapat dikongsi bersama oleh penganut agama Hindu dan Buddha dan lain-lain anutan sebelum ini tanpa sebarang kesangsian dan buruk sangka.

Kesimpulannya, jangan ada lagilah pihak-pihak yang cuba mengapi-apikan Kaliammal untuk membuat pelbagai tuntutan yang tidak munasabah. Walhal kerajaan telah teramat murah hati dalam menghulurkan pelbagai bantuan untuk Kaliammal serta anak-anaknya.

Ayuh kita berpakat mententeramkan suasana dan menggalakkan Kaliammal memberi tumpuan untuk pendidikan anak-anak Allayarham bersamanya. Semoga suatu hari Kaliammal atau anak-anaknya atau keturunannya diberi penjuk oleh Allah Azzawalla.

Sekian

Ibrahim Baba

8 Mac 2006

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: